Vårda jackan – slipp ovälkomna dofter

Jackan, kappan eller rocken… vilken typ av ytterkläder du än har får de alldeles för lite omvårdnad. Detta plagg är det yttersta lagret och får därmed ta mer styrk än andra trots att du inte bär den dygnet runt såsom dina underkläder eller t-shirt. En jacka av bra kvalité ska du lägga ned lite omtanke på för att öka livslängden och skicket.

Dofter

Precis som dina skor, kan jackan suga upp en mängd olika dofter. På en promenad runt staden hinner jackan komma i kontakt med avgaser från trafiken, matos från matstånden, förbipasserande rökare, din egen svett och din parfym. Vissa dofter kan du vädra bort, häng ut jackan på en galge och låt den hänga över natten. Behöver du tvätta den är det viktigt att följa råden på tvättetiketten. Du behöver inte tvätta din jacka så ofta, den håller längre om du bara vädra bort dofter men tvättar bort fläckar.

Dunjackor

Många blir nervös när de ska tvätta dunjackan för första gången. Man har hört skräckhistorier om jackor som blivit tunga och där dunet har klumpat sig. Följ råden på etiketten så går det bra. För säkerhetsskulle ska du stänga alla dragkedjor och vända jackan ut och in. Använd inte sköljmedel och tumla den gärna med ett gäng tennisbollar för att fördela dunet i jackan.