Dofternas värld

Vilka kläder man bär talar mycket om vem man är och vad man vill förmedla. Detsamma gäller parfym. En del väljer en mycket svag och nästintill intetsägande parfym för att inte sticka ut allt för mycket medan andra verkligen vill att både doften och kläderna starkt ska visa vem man är.

Ett sätt att hitta rätt i parfymdjungeln är att boka en doftkonsultation. Detta började bland annat det kända varuhuset NK i Stockholm att erbjuda 2012 och därefter har flera större och mindre butiker tagit efter. Likt en personal shopper hjälper till när man handlar kläder guidar en doftkonsult rätt så kunden hittar den doft som passar honom/henne bäst. Många gånger kostar det några hundralappar men om man sedan köper parfymer kan en rabatt ges. Linda Landeberg som jobbar på NK menar även att det är viktigt att våga stanna upp och fråga sig fram oavsett vilken butik man går till. Med tiden lär man sig vilka märken man tycker om och vilken stil på lukter som passar.

Däremot är det lätt att fastna i samma spår vilket gör att en doftkonsult kan vara en bra lösning för att ta sig vidare. Det man även bör tänka på är i vilket sammanhang som parfymen ska bäras. Precis som med kläder är det stor skillnad på vardag och fest. Att bygga upp en doftgarderob bör alltså vara lika självklart som att fylla klädgarderoben. Idag finns det en mängd olika webbutiker som säljer de mer kända märkena av parfymer. Det är ett enkelt sätt att se utbud och beställa hem sina varor. Allt fler provar sig fram gällande vilken parfym de vill ha och när de hittat rätt beställer de online för att hålla nere priset.

En trend är även lokalproducerade parfymer som många gånger säljs på gårdsbutiker. Här används ofta lokala dofter som skapar en extra personlig touch. Visserligen lite dyrare men betydligt mer unikt än att köpa de väletablerade märkena. Idag är parfym något självklart och är lätt att få tag på mängder av prisklasser och kvalitéer. Men så har inte det inte alltid varit. När parfym började tillverkas var det verkligen en lyxvara och bara förunnat de rikaste i samhället. Exakt när man började använda parfym är inte lätt att fastslå. Det finns tecken på att människor använde det redan 4000 år f.Kr.

Hur parfym har använts har sedan dess både förändrats och förädlats. Det har använts till offergåvor för ca 6000 år sedan och under Faraonerna tid i Egypten användes det till religiösa ceremonier i form av rökelser. Dessutom användes parfym för balsamering av Faraonerna. Sedan dess gick utvecklingen allt mer mot att parfymen skulle ha en väldoftande funktion så som idag.