Slipp lukten från skor

Doften av gammal sko eller svettiga skor är inte mysigt, en lukt som vi gärna slipper. Vad kan du göra för att slippa spruta parfym i skorna för att våga ha dem utanför huset?

Pensionera gamla skor

Äldre skor som doftar kan ha gjort sitt. Har du haft ett par skor i många år och får inte bort lukten, är det dags för nya. Gamla skor kan också skada fötterna eftersom du går ner sulorna och får inte samma stöd som när de var nya. Även om de känns sköna, kan de vara ohälsosamma i det långa loppet.

Tvätta tygskor

Har du tygskor kan du faktiskt tvätta dem. Limmet mot sulan kan dock lossna om du tvättar dem för ofta eller kraftigt i tvättmaskinen. Välj hellre att behandla endast tyget och tvätta för hand. Du kan få bort fläckar med galltvål och använda tvättmedel för att gnugga runt. Skölj sedan med ljummet vatten och låt skorna lufttorka. Om du ändå vill testa att tvätta dem i tvättmaskinen ska du inte använda sköljmedel, lägga skorna i en tvättpåse och tvätta i max trettio grader utan centrifugering.

Fukt

Problemet med lukt är att skorna utsätts för fotsvett och fukt som inte torkar ordentligt. Under vintern och varma sommardagar är riskerna större. Köp påsar som suger upp fukten och lägg dem i skorna under natten. Det finns även doftpåsar som suger fukt, då kommer skorna att lukta sommaräng. Påsarna kan du sedan tvätta som vanligt i tvättmaskinen efter några användningar. De håller länge och passar i alla skor.