Härliga, ekologiska dofter i hemmet

Ett väldoftande hem känns mer inbjudande, mer avslappnande och när det även är ekologiskt känns det bra ändå in i själen. Det finns flera alternativ för dig som vill använda mer ekologiska och miljövänliga produkter. En del kan du köpa, andra kan du skapa själv. Låt oss ta en titt på våra personliga favoriter.

Veganska doftljus

Veganska doftljus garanterar att inga djurdelar har använts i skapande. De bästa ljusen har en lång brinntid men behöver inte brinna länge för att sprida doft. Online kan du köpa veganska doftljus i återanvända kokosnötsskal! Det blir en vacker detalj i hemmet och du hjälper till att minska svinnet som bli när fabriker använder kokosnötter för sitt innanmäte. På Ecoteket kan du köpa doftljus som doftar vanilj, kokosnöt, lime eller karamell.

Miljövänligt sköljmedel

Visste du att sköljmedel kan vara en riktig miljöbov. Svenska reningsverk kan inte ta hand om ämnen i medlet så mycket går rakt ut i haven. Och många plagg, speciellt de med stretch, får kortare livslängd på grund av sköljmedlet. Vill du att tvätten ska dofta gott och vara extra mjuk kan du göra ditt eget sköljmedel:

  • 2 dl ättika, 24% (om du använder 12% ättika halverar du mängden vatten)
  • 5 dl vatten (eller 2,5 dl)
  • 5-8 droppar eterisk olja med valfri doft (lavendel eller rosor är storfavorit!)
  • Blanda i en flaska med kork och skaka innehåller innan varje dosering. 1-2 matskedar räcker till en tvätt.

Vädra ofta

Speciellt på sommaren när det lätt blir fuktigt inomhus, kan du slå upp ett fönster fullt ut i 15-30 min för att vädra ut huset helt. Att bara öppna det på glänt tar längre tid och tvingar dina element att jobba hårdare vilket höjer elkostnaden, om än minimalt. Vädra även på vintern på samma sätt, ett rummet hinner knappast bli utkylt på en kvart men du byter snabbt ut luften mot friskare luft. Och häng även ut dina täcken, filtar och gardiner på vädring några gånger varje säsong. Ingen doft slår vädrade textilier och det är helt gratis!